250 röster från Borlänge

Tack alla ni som joinade vår kampanj på Peace and Love! Över 250 påverkansvykort ligger nu i ballonger, redo att överlämnas till EU-makthavarna! Imorgon drar vi vidare till Arvika där vi fortsätter kampanjen för att göra ungdomars röster hörda. Ses där!

Burst my bubble!

Med oss på fredsturnén har vi en stor bubbla som är ca tre meter i diameter! Däri kommer ni att hitta oss lite då och då. Bubblan symboliserar den hinna som många upplever finns mellan dem själva, deras åsikter och de som fattar besluten vi alla påverkas av. Det är en bubbla vi tillsammans i kampanjen ska se till att spräcka! Burst my bubble! (Men spräck inte bubblan vi springer runt i..! :)

Kom till vårt tält och skriv på vykort till EU-makthavarna att lyssna på ungdomar och att satsa på ickevåld och fredsförebyggande arbete istället för militär upprustning! Vykorten lägger vi sedan i ballonger som vi blåser upp och överlämnar till politiker under European Development Days i oktober. Där får de spräcka ballongerna (burst our bubbles!) och ta del av ungas åsikter.

Bubblan in action!!





Peace and Love

Torsdagen den 25 juni drog IKU:s festivalturné och sommarkampanj ”Burst my bubble” igång på Peace and Love i Borlänge! Under de två första dagarna har vi träffat härliga nya medlemmar i IKU, samlat in påverkansvykort till EU, snackat fred och volontärutbyte, tryckt fredskassar, pysslat och haft det gott!





Här är hela IKU:s Peace and Love-team: Adam, Audrey, Anneli, Maja och Karin.



Idag är sista festivaldagen men sen kör vi vidare till Arvika, Hultsfred, Möllevångsfestivalen, Urkult och Uppsala Reggaefestival! Vi ses där!

Kontaktpersoner

Joëlle Golmann
IKU:s Generalsekreterare
E-post: [email protected]
Telefon: 08 615 05 58

Unga fredsbyggare gör sig hörda!

Ungdomar måste inkluderas i fredsbyggande arbete och diskussioner om fred och säkerhet. IKU är övertygade om att ungdomars perspektiv och insatser behövs och drar därför igång en kampanj för att påverka EU.

I samband med IKU:s fredsturné sommaren 2009 drar vi igång kampanjen "Burst my bubble". Kampanjen kommer till festivaler runtom i Sverige för lyssna på vad du och andra unga har att säga till de makthavare som fattar viktiga beslut om insatser i konflikter, fred, utveckling och fredsbyggande arbete. Insamlade åsikter och uppmaningar kommer att sättas samman för att under garanterat påhittiga former överlämnas till politiker och andra beslutsfattare under EDD (European Development Days) i oktober 2009.
– Ungdomar utgör en stor del av jordens befolkning och är inblandade i och påverkade av konflikter och krig runt om i världen. Trots det saknas ofta ett ungdomsperspektiv på fredsfrågor i fredsdebatten. Det här ser vi som ett problem eftersom vi är övertygade om att alla som påverkas av konflikter måste inkluderas i diskussioner om lösningar för att främja hållbar och långsiktig fred, säger Joëlle Golmann, IKU:s generalsekreterare.
Bakgrunden till kampanjen är arbetet med nätverket PeaceSearchers. I december 2008 samlades ett 50-tal ungdomar på en kursgård vid Rösjön utanför Stockholm för att delta i en konferens arrangerad av IKU på temat unga och fred. En slutsats av konferensen var att ungdomars fredsbyggande arbete inte får det utrymme och den uppmärksamhet det förtjänar. Det ska vi ändra på genom att samla in och föra fram ett ungdomsperspektiv på fredsfrågor.
Den 1 juli 2009 tar Sverige över ordförandeskapet i EU. I ett halvår kommer Sverige att ansvara för att driva utvecklingen framåt i viktiga EU-frågor.
– Som ordförandeland kan Sverige sätta press på de andra EU-länderna när det gäller fred och utveckling. Ska EU använda militära medel för att uppnå fred eller är strukturellt förbyggande arbete lösningen? Vi vill att det senare ska genomsyra det fredsfrämjande arbetet och de politiska besluten, säger Joëlle Golmann.
Kampanjen illustreras av en bubbla, den hinna många upplever finns mellan dem själva, deras åsikter och de som fattar besluten vi alla påverkas av. Det är en bubbla vi tillsammans i kampanjen ska se till att spräcka!

Håll koll på den här bloggen framöver! Här kan du följa var fredsturnén befinner sig och läsa senaste kampanjnytt.

Besökare i IKU:s tält på fredsturnén 2008 snackar fred och sprider sina egna budskap. Sommaren 2009 drar kampanjen ”Burst my bubble

Besökare i IKU:s tält på fredsturnén 2008 snackar fred och sprider sitt eget budskap.
Sommaren 2009 drar kampanjen ”Burst my bubble" ut på vägarna mot festival.
Möt oss där! Leta efter IKU:s fredstält.

Välkommen till ballongernas blogg!



Den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det betyder att Sverige har möjlighet att påverka EU extra mycket just nu.

Längtar dina åsikter ut?
Har du något att säga, men ingen som hör dig?
Känner du dig maktlös?
Känner du att politikerna är svåra att nå?

Kanske har du fastnat i din bubbla?

IKU hjälper dig att släppa ut dina åsikter genom kampanjen Burst my bubble! Tillsammans kan vi få makthavarna att lyssna!
Under IKU:s fredsturné 2009 åker vi runt på sommarfestivaler med ballonger att fylla med dina och andra ungdomars åsikter för att sedan överlämna de till politiker under EDD (European Development Days) i Stockholm i oktober 2009. Följ ballongernas färd till EU på denna blogg.

Peace out,

Karin
Eventkoordinator för IKU:s fredsturné 2009


      

RSS 2.0